Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

Forgiftet på plejehjem

Skrevet af Maja Vester

Intet at vise
Indhold

Et plejehjem er et sted, hvor vores ældre familiemedlemmer forhåbentlig kan få en god sidste tid. Men der er noget helt galt på et plejehjem i Randers-bydelen Kristrup. På kort tid bliver flere beboere indlagt med de samme symptomer. Én dør – flere er tæt på.
 
TV2 Østjyllands lokalreporter i Randers, Mads Otte, får i foråret 2022 et anonymt tip, der er så vildt, at det er svært at tro, det kan være sandt. Kilden påstår, at en SOSU-hjælper er anholdt og mistænkt for at have forgiftet ældre mennesker med medicin. Og at politiet efterforsker det som en drabssag. Mads Otte bliver mødt med ’ingen kommentar’, men efter et vedvarende pres, indrømmer politiet, at det efterforsker en sag på Plejecenter Tirsdalen, og at en ansat er anholdt. Det, som efterfølgende bliver kendt som Tirsdalen-sagen, tager sin begyndelse. Og på trods af en mur af tavshed og en ihærdig indsats fra især Randers Kommune for at lægge låg på, kan TV2 Østjylland løbende afsløre nye, ubehagelige detaljer i sagen.
 
TV2 Østjylland afslører blandt andet, hvordan det går op for lægerne på Regionshospitalet Randers, at sagen er yderst alvorlig, hvorefter de underretter myndighederne. At en ambulance-redder, som har været kaldt ud til plejehjemmet flere gange over en kort periode, sammenligner det med et rave-party, hvor unge mennesker døser hen på hårde stoffer. Og at man på Plejecenter Tirsdalen febrilsk forsøger at genetablere trygheden ved at indsætte vagter og diktere, at ansatte skal gå to-og-to, når de håndterer medicin.
 
Det er også via TV2 Østjylland, de pårørende står frem og fortæller om det enorme chok, det har kastet af sig, at en person, der var ansat til at yde omsorg, angiveligt har forsøgt at slå deres kære ihjel. Det lykkedes også at få de pårørende til den senere dømte SOSU-hjælper i tale og fortælle historien om, at chokket her er mindst lige så stort, og at de ikke kan forestille sig, at en kone, mor og farmor er skyldig.
 
Sideløbende med den undersøgende journalistik nyhedsdækker TV2 Østjylland sagen helt frem til dommen i Landsretten, hvor Susanne Hein Kristensen bliver idømt 16 års fængsel for blandt andet dødsvold, drabsforsøg og medicintyveri. Den undersøgende journalistik og nyhedsdækningen går altså hånd i hånd og udkommer løbende som artikler, tv, podcast, SoMe og senere en webdok og dokumentaren ’Forgiftet på Plejehjem’ til TV2 Play. Mads Otte bliver – udover at dække sagen for TV2 ØJ og TV2 – også flittigt brugt af andre medier, hvor han udlægger teksten om det, en sundhedsjurist har kaldt den største, enkeltstående sag af den karakter i Danmark.
 
Udover store personlige konsekvenser får sagen det udkomme, at flere kommuner – men især Randers Kommune – kigger medicinhåndteringen efter i sømmene. Direkte ansporet af Tirsdalen-sagen og Randers Kommunes løfte om at blive bedre til at sikre medicinen, har TV2 Østjylland dog af to omgange fortalt, at der tilsyneladende langt fra er styr på de farlige piller på landets plejehjem. I 2023 lavede TV2 Østjylland en omfattende gennemgang af oplysninger fra 95 kommuner og kunne på den baggrund afsløre, at der i mindst 38 kommuner er forsvundet potentielt farlig medicin fra et eller flere plejehjem. At politiet i en række sager var blevet involveret. Og at der ofte er tale om potent, vanedannende og potentiel farlig medicin, som forsvinder på mystisk vis. I forlængelse heraf afslørede TV2 Østjylland, at den også er gal på flere hospitaler – herunder Aarhus Universitetshospital.
 
Det blev mødt med kritik fra Christiansborg. I forhold til afsløringerne om medicinsvind fra plejehjem lovede Kommunernes Landsforening, at den ville undersøge behovet for en øget indsats på området. Organisationen nåede dog frem til, at udfordringen ikke er strukturel, og at det er den enkelte plejehjemsledelses ansvar at sikre, at medicinsvind ikke sker.
 
Men i august 2024 har TV2 Østjylland igen afsløret, at der sker medicinsvind i et stort set uformindsket omfang i de danske kommuner. Også i Randers trods øget fokus på medicinhåndteringen. Seneste udvikling er, at regeringspartiet Moderaterne har varslet, at de vil inddrage sundhedsminister, Sophie Løhde, i en snak om mulige nationale tiltag på de kommunale plejehjem.
 
Journalistikken står især på Mads Ottes omfattende kildearbejde og et stort antal dokumenter fra Randers Kommune, som kommunen nødtvunget måtte udlevere, efter Ankestyrelsen havde givet TV2 Østjylland medhold i klagen. Derudover blandt andet patientjournaler, dagbogsnotater fra pårørende, lækkede dokumenter fra politikere, aktindsigtsanmodninger og indsamling af data fra samtlige kommuner af to omgange og sågar håndskrevne breve fra den dømte i Tirsdalen-sagen skrevet til Mads Otte. Og det er værd at bemærke et stykke arbejde, holdet har skabt plads til midt i den daglige drift på TV2 Østjylland.
 
Tirsdalen-sagen og de efterfølgende afsløringer af medicinsvind i kommunerne og på hospitaler har sat landsdækkende dagsorden og kickstartet debatten om sikkerheden, når der håndteres stærk medicin. For de mange afsløringer og foreløbige nyhedsdækning indstiller TV2 Østjylland Mads Otte, Michael Lauritsen, Marie Mønster, Kristian Nygaard Jakobsen, Andreas Bach Petersen, Oskar Fisker og Kristian Brøndum.

Materialer
Blizzload