Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

Afsløring af slavelignende forhold i kommunal sportshal

Skrevet af Lars Schmidt

Intet at vise
Indhold

Sjællandske Nyheder indstiller Josefine Munch-Petersen og Jesper Bjørn Larsen til Spadestiksprisen for deres afslørende artikelserie om restauratøren Ronaldo Mora og de kummerlige, nærmest slavelignende forhold, han bød sine costaricanske ansatte i Ronaldo’s Catering. Firmaet, der bl.a. stod for kantinedriften i den kommunale sportshal Kildeskovshallen i Gentofte Kommune.

De veldokumenterede artikler viste med en høj detaljegrad, hvordan den illegale arbejdskraft først skulle gå til hånde for det malerfirma, Ronaldo Mora lånte dem ud til, herefter arbejde i Kildeskovshallens kantine, hvor arbejdet ofte strakte sig til aftener og weekender, og ellers i weekenderne skulle på turné rundt til de fodboldstadions, som Ronaldo’s Catering leverede mad til. Artiklerne afslørede, at der typisk var tale om arbejdsdage på 12-16 timer, altid til den samme sorte hyre, hvorfra Ronaldo Mora i øvrigt trak betragtelige beløb til at dække husly, benzin og el.  

Med udgangspunkt i retssagen, hvor Ronaldo Mora stod tiltalt og senere blev dømt en bøde på 1,65 millioner kroner for sin brug af illegal, udenlandsk arbejdskraft, foldede de to journalister hele sagen ud. Med uundværlig hjælp fra to udviste og dømte costaricanere, der bidrog med masser af fotos og anden dokumentation gennem WhatsApp, kunne Josefine og Jesper bl.a. afdække, hvordan de to costaricanere var lokket til landet på falske forudsætninger.  

Det, der gjorde sagen ekstra kilden og vigtig at få frem i offentlighedens lys, var, at Gentofte Kommune har meget strenge krav til sine leverandører og samarbejdspartnere om at leve op til danske løn- og arbejdsforhold. Vel at mærke med kædeansvar, så det gælder i alle led. Men i kommunens egen baghave fandt der altså en grov og systematisk udnyttelse af billig arbejdskraft sted. Sagen endte da også med, at Gentofte Kommune afbrød alt samarbejde med den dømte restauratør. Det samme gjorde i øvrigt alle andre samarbejdspartnere, bl.a. flere lokale sportsklubber og folkene bag en ny musikfestival.

Artikelserien var et skoleeksempel på, hvor langt man kan komme med klassiske, journalistiske dyder, herunder kritisk vedholdenhed. Modtrykket kom som forventeligt med trusler om sagsanlæg fra Ronaldo Mora og hans advokat, men da alt var blevet forelagt og i øvrigt var veldokumenteret fra første til sidste færd, var der ingen slinger i valsen. Simpelthen bare flot arbejde, som fortjener en anerkendelse.

Til sidst et citat fra den hilsen, som den ene af de to hovedkilder, Jordan Vargas og Cristian Madrigal, sendte til Josefine og Jesper på Whatsapp (oversat):

”Jeg takker dem for at fjerne masken fra Ronaldo, jeg takker dem for at gøre vores sag en historie, så folk ved, hvad Ronaldo er”.

Konsekvensen blev, at alle afbrød samarbejdet med Ronaldo Mora. Gentofte Kommune opsagde forpagtningsaftalen, og alle samarbejdspartnere trak sig. Costaricanerne fik nogle af deres penge retur, men sidder tilbage og føler sig voldsomt dårligt behandlet. De blev behandlet som kriminelle, selv om han havde lovet, at alt var i skønneste orden. Men de føler, at de har fået en vis retfærdighed nu.

(9 artikler uploadet som PDF-filer - skal læses i rækkefølge fra 01-09)

Mvh

Lars Schmidt, områderedaktør, Sjællandske Nyheder

Materialer
Blizzload